lunes, 12 de abril de 2010

Sobre 1899

Dissabte a la nit, suposadament després del partit que va enfrontar els dos primers classificats de la Lliga, va aparèixer una pintada a la façana del local de la nostra penya, tal com podeu veure a la fotografia, on hi diu 1899. A continuació us adjuntem la carta oberta, escrita a títol personal, d’un dels membres de la junta de la Penya Espanyolista Pericos de Montmeló.

Estimats artistes;


Cert és que des de feia setmanes havíem parlat de pintar la façana del nostre local nosaltres mateixos, però encara no havíem trobat el moment oportú per a fer-ho. Ens havien suggerit de pintar-hi motius espanyolistes com ara l’escut del RCDE, el famós periquito que a vostès tan els agrada, franges blanc-i-blaves... perquè, tot s’ha de dir, faria més patxoca que no pas sense res, no creuen? No es preocupin, de veritat, que ja el decorarem tal com mereix. Però no se’ns havia ocorregut de pintar-hi l’any de la nostra fundació! Així que des aquestes línies, voldria agrair-los de tot cor el fet de, no tan sols suggerir-nos la idea, sinó també de dur-la a terme vostès mateixos pel seu propi compte.


Malauradament, hi ha un petit “però”: s’han equivocat d’any! El RCD Espanyol va ser fundat l’any 1900 (no pas el 1899 com vostès han pintat). I si em permeten, els ofereixo una petita lliçó gratuïta d’història: va ser exactament la tarda del 28 d’octubre de 1900, quan el curs tot just començava a la Universitat de Barcelona (lloc que, pels seus actes i el seu nivell cultural, desafortunadament diria que vostès no han freqüentat gaire), que un grup d’estudiants universitaris encapçalats per Ángel Rodríguez va fundar un equip propi que es va dir “Sociedad Española de Fútbol”. Anys més tard, cap als volts de 1910, a proposició d’un dels socis, es va decidir d’agafar els colors blanc i blau, extrets d’un vell gravat de l’escut de l’almirall dels almogàvers, Roger de Llúria. Des d’aleshores l’Espanyol vesteix amb aquests colors mediterranis.


Tornant a la seva pintada, de l’any 1899 només em ve al cap la fundació d’un club de futbol, suposadament també de Barcelona, que va ésser fundat pel suís Hans Gamper en veure que no el van deixar integrar-se al Català CF, degà del futbol barceloní, davant la negativa del senyor Vila d’admetre jugadors estrangers. A més a més, els colors que duia aquest club (i que segueix lluint a dia d’avui) diuen que provenen d’un cantó suís. Però, no deu ser pas per això la seva pintada, oi? Això de 1899 a la nostra porta no es refereix a aquest club, oi que no?


I abans d’acomiadar-me, voldria demanar-los que, si us plau, el proper cop que facin una obra d’art (com per exemple, adhesius de periquitos com els que van aparèixer pel poble fa uns mesos), encara que sabem perfectament qui són vostès i podríem identificar-los amb noms i cognoms, signin-la, tal com faig jo amb aquesta carta oberta. I és que seria una veritable pena que obres com la que han creat a la nostra façana no poguessin ser atribuïdes a genis en concret, tal com va succeir amb altres obres d’art com ara “Lazarillo de Tormes” o “Poema de Mío Cid”.


Salutacions cordials,

Xavier Pérez Massó

Tresorer Penya Espanyolista Pericos de Montmeló